maanantai 18. elokuuta 2014

Suklaiset Whoopiet


Tarun mukaan näiden leivosten nimi tulee riemastuneesta huudahduksesta "Whoopie!", joka pääsi Yhdysvaltain itärannikon maatalon isäntien ja lasten suusta heidän avatessa eväänsä ja löydettyä iloisen yllätyksen. 

Perinteinen Whoopie koostuu kahdesta suklaisesta, pehmeästä ja pyöreästä pikkuleivästä, joiden välissä on reilusti makeaa vaahtokarkkitäytettä. 

Kokeilin useampaa Whoopie-reseptiä, mutta mielestäni pehmeimmät ja herkullisimmat Whoopiet onnistuivat Leila Lindholmin reseptillä, joka löytyy hänen kirjastaan Kuppikakkuja, ole hyvä!
Reseptistä valmistui noin 20 valmista leivosta. 

3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria 
2 rkl kylmää kahvia
50g voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kermaviiliä
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
100g 70%:sta tummaa suklaata

Vaahdota kananmunat, sokeri ja vanilijasokeri. Sulata voi ja lisää siihen kermaviili ja kahvi. Lisää seos munavaahtoon. Sekoita loput kuivat ainekset yhteen ja kääntele ne varovasti massaan. Pursota tai lusikoi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille noin 2 euron kolikon kokoisia nokareita. Paista leivoksia 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 min. 

Anna leivosten jäähtyä ja valmista sillä aikaa mieleisesi täyte. Täytevaihtoehtoja on lukematon määrä. Itse kokeilin voikreemiä, valkosuklaatäytettä ja kermavaahtoa marjoilla. Voit myös pakastaa leivospohjat, sulattaa ja täyttää ne juuri ennen tarjoilua. 


perjantai 15. elokuuta 2014

Kardemummapulla


Vastapaistetun pullan tuoksua ei voi vastustaa. Variaatioita pullaan voi keksiä vaikka kuinka paljon! Tässä reseptissä perinteisen korvapuustitäytteen sijasta käytetään reilusti kardemummaa. Reseptistä leivot noin 25 isohkoa pullaa. 

500g vettä
50g maitojauhetta
200g sokeria
200g voita
60g kananmunaa
10g kardemummaa
60g tuorehiivaa
10g suolaa
1200-1250g puolikarkeita vehnäjauhoja

Murenna hiiva haaleaan veteen. Lisää sokeri, kananmuna ja 2/3 osaa vehnäjauhoista, joihin on sitä ennen sekoitettu kardemumma ja maitojauhe. Vaivaa taikinaa ja lisää samalla loput jauhot. Taikinaa kannattaa vaivata kunnolla, kunnes hyvä sitko on muodostunut. Hyvän sitkon tunnistaa siitä, että taikina venyy repeämättä. 


Lisää taikinaan pehmeä voi ja suola. Vaivaa taikinaa vielä niin kauan että voi on imeytynyt kunnolla. Laita taikina kymmeneksi minuutiksi kelmulla peitettynä taikinalepoon. Kauli tämän jälkeen taikina muutaman sentin paksuiseksi. Levitä voita ohuelti kaulitun taikinan pinnalle ja ripottele sen jälkeen vielä kardemumma-sokeri seosta oman maun mukaan.

Rullaa taikinalevy tiukaksi rullaksi ja leikkaa haluamasi kokoisia paloja terävällä veitsellä. Voit tehdä pullista perinteisten korvapuustien muotoisia tai niin kuin itse tällä kerralla tein: aseta pulla leikkauspinta ylöspäin ja käännä spiraalin ulompi pää pullan pohjalle. Avaa hiukan pullan spiraalikerroksia, jotta ne aukeaisivat uunissa kauniisti. 

Kohota pullia liinan alla noin 35-45 min. Voitele pullat tämän jälkeen kananmunalla ja ripottele päälle sokeria. Paista pullia 200 asteisessa uunissa noin 12-14 min. 


sunnuntai 10. elokuuta 2014

Meri's cups and cakes Instagramissa


Meri's cups and cakes löytyy nyt myös instagramissa. Sieltä löydät lisää kuvia leipuri-kondiittoriopiskelijan arjesta ja matkoilta. 

                            

                             


                             

Cake pops take 1


Leivoin ensimmäisen kerran suosittuja cake popseja, kakkutikkareita. Niiden leipominen ja koristeleminen olivat hauskaa. Cake popsien teossa vain mielikuvitus on rajana! 



Kakkupallojen massana, pohjana voi käyttää esim. lempisuklaakakkunsa reseptiä, kuorrute tehdään useimmiten sulatetusta suklaasta. Kakkutikkareita varten tarvitset joitakin tiettyjä välineitä: tikkaritikkuja, joiden avulla kakkupallosta syntyy tikkari ja styroksikuution, johon tikkarit voi pistellä kuivumaan.



Tämä oli ensimmäinen cake pops harjoitukseni. Täydellisten cake popsien leipominen vaatii pari harjoittelukertaa lisää. Jaan hiukan myöhemmin oman muokatun cake pops reseptin ja teko-ohjeet.