perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kinuski-suklaapirtelö


Kun ilma alkaa lämmetä niin juomat vastaavasti viilentyvät. Kesäiseen hellepäivään sopii täydellisesti kylmä pirtelö. Löysin tänään lähikaupasta kinuski-suklaajäätelöä, josta tehty pirtelö maistui ainakin meidän pihajuhlien vieraille. Yhdestä litrasta jäätelöä saat pirtelöä tällä reseptillä noin 4-5 lasillista. 

1 l kinuski-suklaajäätelöä 
1,5 dl maitoa
4 rkl suklaakastiketta
suklaalastuja

Sekoita kevyesti yhteen maito ja suklaakastike. Lisää jäätelö ja sekoita kunnes pirtelö on paksua ja tasaista. Laita vielä lopuksi sekaan suklaalastuja, joilla voit myös viimeistellä pirtelöannokset. 

Voit halutessasi koristella tarjoilulasien reunat suklaahipuilla. Kasta lasien reunat ensin kevyesti veteen ja sen jälkeen suklaahippuihin. Kaada pirtelö varovasti laseihin. Pirtelö maistuu parhaalta pillillä heti nauttien! 

torstai 3. heinäkuuta 2014

Mansikka-sitruuna cupcakes marenkikuorrutteella


Kesään kuuluu ehdottomasti mansikat ja niistä tehdyt leivonnaiset. Tein itse perinteisen mansikkakermakakun sijasta mansikka-sitruuna cupcakes, joiden yllätys on taikinan sisälle piilotettu kokonainen tuore mansikka. Kermakuorrutteen korvasin ihanalla italialaisella marengilla. Tästä reseptistä valmistuu noin 12 kuppikakkua.

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl sitruunamehua
1/2 sitruunan kuorta raastettuna
0,25 dl margariinia
Tuoreita mansikoita 

Marenkikuorrute:

75g kananmunan valkuaista
12g sokeria
0,5 dl vettä
115g sokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne sitruunamehun ja sulatetun tai juoksevan margariinin kanssa munavaahtoon. Jaa taikina 12 leivosvuokaan ja paina lopuksi kokonainen tuore mansikka huippu ylöspäin kuppikakun keskelle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10-12 min. Anna kuppikakkujen jäähtyä sen aikaa kun valmistat italialaisen marenkikuorutteen. 

Vatkaa valkuainen ja sokeri kovaksi vaahdoksi samalla kun lämmität sokeriveden 120-125 asteiseksi. Lisää kuuma sokerivesi nauhana edelleen tehosekoittimessa pyörivään valkuais-sokerivaahtoon. Anna marengin sekoittua vielä tehosekoittimessa muutama minuutti. Pursota marenki kuppikakkujen päälle haluamallasi tavalla ja voit viimeistellä kuorrutteen polttimella ruskistaen ja tuoreilla mansikoilla.