torstai 28. marraskuuta 2013

Chilisuklaatryffelit


Kylmeneviin iltoihin ja pikkujouluaikaan sopivat täydellisesti tuliset ja samaan aikaan makeat chilisuklaatryffelit. Tryffeleitä on turhaan pidetty vaikeatekoisina ja aikaa vievinä, tällä itse soveltamallani ohjeella onnistut varmasti. Reseptistä saat noin 30 pientä tryffeliä.

1 tl chilijauhetta
225 g tummaa suklaata (esim. Fazer Dark chocolate 47% cocoa )
kaakaojauhetta (esim. Fazer 100% cocoa)
1 1/2 dl kuohukermaa 
100 g tomusokeria

Kuumenna kerma ja suklaa kiehuvaksi ja keitä niitä 1-2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Massan tulisi olla tasaista. Anna massan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää chilijauhe ja siivilöity tomusokeri ja sekoita nuolijalla tasaiseksi massaksi. Peitä kulho kelmulla tai foliolla ja anna massan olla noin 1 1/2 - 2 tuntia jääkaapissa. Massaa kannattaa tänä aikana käännellä muutaman kerran. 


Muotoile massasta haluamasi muotoisia ja kokoisia tryffeleitä. Muotoilua helpottaa jos sinulla on käytettävissäsi kertakäyttöhanskoja. Pyörittele valmiit tryffelit kaakaojauhossa. Voit laittaa tryffelit pieniin paperivuokiin tai kauniiseen rasiaan. Säilytä tryffelit viileässä. 


sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Suklaakoristeita



Suklaalla koristelu on hauskaa, eikä yhtään niin vaikeaa kuin voisi luulla. Kokeilin muutamia tapoja koristella leivonnaisia suklaalla. Tein masariinkakkuun suklaamarmoroinnin ja kuppikakkuihin perinteiset suklaakoristeet. 

Masariinkakkuun tein pomadakuorrutteen sijasta tomusokerista ja mehusta kuorrutteen (esim. appelsiinituoremehu) ja marmorointiin käytin tummaa taloussuklaata. 

Kuorrute:
n. 1/2 pakettia tomusokeria
mehua/vettä sen verran että kuorrutteesta tulee juoksevaa

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja sulata suklaa. Kaada kuorrute tuotteen päälle ja levitä se tasaiseksi. Pursota heti sen jälkeen suklaa spiraalin muotoon, keskeltä aloittaen. Vedä esim. grillitikulla joka toinen viiva keskikohdasta ulkolaidoille ja joka toinen vastakkaisesti. Näin saat kuviosta kolmiulotteisen. 



Perinteisiä suklaakoristeita on helppo pursottaa esim. Minigrip-pussin avulla. Sulata suklaa ja laita sulanut suklaamassa Minigrip-pussiin, sulje pussi huolella ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Jos suklaa on liian juoksevaa voit lisätä siihen pienen tilkan vettä, se tekee suklaamassan paksummaksi.

Pursota haluamasi muotoisia koristeita esim. leivinpaperin päälle. Voit käyttää pursottamisessa apuna valmiita tai itse piirrettyjä koristemalleja. Laita mallikuva leivinpaperin alle ja pursota kuvio sen jälkeen ääriviivoja pitkin. 

Itse tein suklaakoristeet kuppikakkuihin vapaalla kädellä, pursottamalla neljä silmukkaa ja kaarevan muodon niihin sain antamalla niiden kovettua patonkivuoissa. 






maanantai 4. marraskuuta 2013

Chili-suklaajuustokakku


Ilman uunia valmistettava juustokakku on helppo tehdä, mutta sen hyytymisen odottaminen vaatii kärsivällisyyttä ja malttia. Kakku on parhaimmillaan tarjottavaksi vasta seuraavana päivänä. Chili tuo potkua tähän suklaiseen juustokakkuun. Tästä kakusta riittää tarjottavaa 10-12 hengelle.

Pohja:
1 paketti Domino minttu -keksejä
50g voita

Täyte:
200g suklaata 
2 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1/2 tl chilijauhetta 
1-2 rkl kahvia
1 rasia (200g) Philadelphia tuorejuustoa 

Koristeluun:
n. 50-100g sulatettua suklaata 

Murskaa Domino-keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa. Painele keksiseos noin 18 cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalle kannattaa pingottaa leivinpaperi.

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään noin kymmeneksi minuutiksi. Sulata sillä välin suklaa ja sekoita sulan suklaan joukkoon chilijauhe.  Sekoita sen jälkeen suklaa tuorejuuston kanssa. Mausta sokerilla. 

Purista liika vesi liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvan kuumaan vahvaan kahvitilkkaan. Lisää liivate täytteeseen ohuena nauhana koko ajan vatkaimella sekoittaen. Lisää seokseen, samaan aikaan vatkaten, viimeiseksi kevyesti vaahdotettu kuohukerma. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja koristele sulalla suklaalla.