sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Paistettu juustokakku


Leivoin juustokakkua Koko Suomi leipoo- ohjelman innoittamana. Kokeilemani resepti on New York tyylinen, klassinen paistettava juustokakku. Reseptissä on appelsiinin- ja sitruunankuorta, jotka tuovat kakkuun makua ja raikkautta. Tuoreet vadelmat ovat kirpeydellään hyvä vastakohta täyteläiselle tuorejuustolle. 

150g Digestive keksejä
100g voita
600g tuorejuustoa esim. Philadelphiaa
100g ranskankermaa
1tl raastettua sitruunankuorta
1tl raastettua sitruunankuorta
180g sokeria
3 kananmunaa
3rkl vehnäjauhoja
1dl tuoreita vadelmia

Koristeluun:
tuoreita vadelmia 
tomusokeria

Murenna Digestive keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa. Painele keksiseos 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja paista 170 asteisessa uunissa 5 min. Irtopohjavuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi, paperia kannattaa myös jättää runsaasti vuoan pohjan ulkopuolelle, jotta paistamisen aikana ei rasvaa valu uunin pohjalle.

Sekoita keskenään tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää sokeri, raastettu appelsiinin- ja sitruunankuori ja vehnäjauhot. Lisää munat yksitellen sekoittaen. Kaada puolet seoksesta vuokaan ja laita sen päälle kerros vadelmia ja sen jälkeen loput seoksesta. Paista 60-75 min 170 asteisen uunin alatasolla, voit halutessasi laittaa loppupaiston ajaksi pinnan päälle leivinpaperin, jotta pinta ei tummu liikaa. Jätä kakku uunin jälkilämpöön 1-2 tunniksi ja anna sen jäähtyä sen jälkeen vielä huoneenlämmössä. 

Juustokakku on parhaimmillaan tarjottavaksi seuraavana päivänä, oltuaan yön yli jääkaapissa. Koristele kakku halutessasi tomusokerilla ja tuoreilla vadelmilla. 


perjantai 25. lokakuuta 2013

Mokkapalat


Mokkapalat ovat yksi kotileipureiden suosikkileivonnaisista ja se maistuu kaikenikäisille herkkusuille. Pinnan kuorrutteen kahvimäärä vaihtelee sen mukaan tuleeko leivonnainen tarjolle lasten vai aikuisten juhlapöytään. 

Jokaisella kotileipurilla on tästä leivonnaisesta oma variaationsa. Jaan kanssanne nyt omani, josta valmistuu yksi pelillinen, eli noin 10-12 mokkapalaa. 

3 kananmunaa
3 dl sokeria
200g voita
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria 
3 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:

5 dl tomusokeria
5 rkl voita
2 tl vaniljasokeria 
5 rkl keitettyä vahvaa kahvia esim. pikakahvia
1 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (munien kannattaa olla huoneenlämpöisiä). Lisää muna-sokerivaahtoon osissa, nuolijalla varovasti käännellen, keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maito ja viimeisenä sulatettu rasva. 

Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille ja tasoita massa. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Valmista sillä aikaa kuorrute sekoittamalla kaikki kuorrute-aineet keskenään. Levitä kuorrute jäähtyneen mokkapalalevyn päälle. Voit halutessasi koristella pinnan vielä suklaarouheella tai lastenkutsuille nonparelleilla.






maanantai 14. lokakuuta 2013

Feta-oliivipiirakka

        
Tämän tekemäni feta-oliivipiirakan reseptin löysin Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Helmi kahvilasta. Viimeistelin piirakan herkullisella balsamicokastikeella. Piirakasta saa salaatin kanssa tarjoiltuna hyvän lounaan. 

2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
50 g voita
1 dl vettä

Täytteenä: 
3 kananmunaa
2 dl maitoa 
fetajuustoa, paprikaa ja mustia oliiveja. Piirakan päälle voit halutessasi laittaa juustoraastetta ja yrttejä

Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Lisää sitten seokseen sulatettu voi ja vesi. Sekoita seos yhteen melko nopeasti, älä vaivaa pitkään. Painele seos voideltuun uunivuokaan, älä jätä korkeita reunoja. 

Pilko täytteeksi tuleva fetajuusto, paprika ja osa oliiveista. Laita täytteet tasaisesti piirakan päälle. Sekoita varovasti vatkaten muna ja maito ja kaada muna-maitoseos sen jälkeen piirakan päälle. Halutessasi voi ripotella piirakan päälle vielä juustoraastetta. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes sen pinta alkaa hieman ruskistua.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Suklaiset pikkuleivät


Kokeilin pienin muunnelmin Mia Öhrnin kirjasta Uudet suklaaherkut suklaa-kolakakkuja. 

200 g voita
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta 

Suklaayllätykseksi voit laittaa Dumle-suklaata tai mitä tahansa suklaata mitä käden ulottuvilla on saatavilla. Itse laitoin tällä kerralla Daim-rakeita.

Sulata ensin voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sen jälkeen lisää massaan rasva. Tee massasta noin 25 pyöreää palloa, massapallon sisälle voit laittaa halutessasi suklaayllätyksen. 

Sulje suklaasydän huolella keksin sisään ja taputtele keksi sen jälkeen hiukan litteämmäksi. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa noin 7-9 min. Keksit ovat parhaimmillaan heti vähän jäähdyttyään.