lauantai 21. syyskuuta 2013

Venäläiset piirakat


Perheystävämme Virosta inspiroi kokeilemaan näitä herkullisia venäläisiä piirakoita. Tämä piirakkataikina on kevyempi vaihtoehto kuin voitaikinaan leivotut pasteijat. Täytteeksi vaihtoehtoja riittää. Reseptistä leipoo noin 20 isohkoa piirakkaa tai 30 pientä.

5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
3 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
100 g margariinia
noin 11 dl vehnäjauhoja 

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sen jälkeen sokeri. Lisää taikinaan puolet vehnäjauhoista vatkaten esim. taikinakoukulla ja loput kädellä alustaen. Lisää pehmeä tai sulatettu (jäähdytetty) margariini ja suola. Alusta taikinaa sen jälkeen niin että se on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan levätä kymmenen minuuttia muovin alla. 

Jaa taikina haluamasi kokoisiin paloihin ja pyöritä ne palloiksi. Anna niiden kohota sen jälkeen uudelleen noin 10 minuuttia muovin alla. Kaulitse tai muotoile käsin taikinapalloista pyörehköitä kiekkoja.

Jauheliha/riisitäyte:

350 g jauhelihaa 
1 dl riisiä
1 tl suolaa
1/2 dl kermaviiliä, joka on maustettu mustapippurilla ja persiljalla

Muna/riisitäyte:

3 kananmunaa
1 dl riisiä
1 tl suolaa
1/2 dl kermaviiliä, joka on maistettu persiljalla

Laita täytettä runsaasti kiekon keskelle, mutta jätä reunoille taikinaa sulkemista varten. Sulje piirakka nostamalla reunat vastakkain ja painelemalla ne yhteen. Jätä sauma piirakan alapuolelle. Kohota piirakoita vielä ennen paistamista noin kaksikymmentä minuuttia liinan alla. Voitele piirakat munalla. Paista piirakat 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia piirakan koosta riippuen. 

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Tiikerikakku

                  

200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Suklaaraitaan:
1/2 dl kaakaojauhetta (tummaa)
1/2 dl maitoa tai kermaa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää massaan munat yksitellen sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sen jälkeen pienissä erissä siivilän läpi massaan.

Ota massasta erilleen noin kolmasosa suklaaraitaa varten, lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe ja sekoita varovasti nuolijalla. Lisää sen jälkeen massaan maito tai kerma. 

Voitele vuoka rasvalla ja korppujauhota huolellisesti. Laita vuoan pohjalle vaaleaa massaa ja sen päälle suklaamassaa. Voit muutamalla vedolla sekoittaa suklaaraidan vaaleaan massaan. Lisää sitten loput vaaleasta massasta suklaaraidan päälle. Laita massaa reilummin vuoan reunoille, jotta pohjasta tulee tasaisempi (keskellä massan kohoamisaika on pidempi).

Paista kakku 175 asteisessa uunissa noin  50 min. Anna kakun jäähtyä kymmenen min. vuoassa uunista ottamisen jälkeen (älä pidennä aikaa, muuten kakku imee itseensä liikaa kosteutta ja saattaa hajota kumotessa lautaselle) ja kumoa sitten varovasti ritilälle tai suoraan tarjoilulautaselle.