lauantai 27. heinäkuuta 2013

Korvapuustit


Peruspullataikinasta voi valmistaa monenlaisia kahvileipiä, kuten esimerkiksi pikkupullia, kierrepullia, silmäpullia ja korvapuusteja.

Leivoin itse tällä kertaa korvapuusteja Marja Malisen toimittaman Pienen pullakirjan ohjeen mukaisesti (ohjeesta tulee noin 30 korvapuustia).

Peruspullataikinan ainekset:
5 dl maitoa
(1 muna)
2 dl sokeria
1-2 rkl kaardemummaa
1 1/2 tl suolaa
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia (a 11 g) kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää tai sulatettua margariinia tai voita

Täytteeseen:
n. 100 g pehmeää voita tai margariinia
n. 1 dl sokeria
n. 3 rkl kanelia

Jos käytät tuorehiivaa kuumenna maito haaleaksi, jos taas kuivahiivaa maidon tulisi olla reilusti kädenlämpöinen. Sekoita hiiva maitoon ja lisää muna, sokeri, kaardemumma ja suola. 

Aloita jauhojen lisääminen seokseen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina tuntuu paksulta velliltä kannattaa siirtyä alustamaan taikinaa käsin samalla jauhoja varovasti lisäten. Kova pullataikina tietää kuivia pullia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu jäähtynyt rasva taikinaan. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Maitoallergiset voivat käyttää maidon tilalla vettä tai omenamehua ja rasvana margariinia tai öljyä. Munalle allergiset voivat jättää taikinasta munan pois ja voidella pullat esim. voisulalla.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, paksuus noin 0,5 senttimetriä.  Levitä levyille rasvaa, kanelia ja sokeria. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi, jätä sauma pöytää vasten. Leikkaa rullasta vinoittain paloja, niin että toinen reuna on noin puolet kapeampi kuin toinen, 2-4 cm:n. Nosta palat pystyyn niin, että kapea puoli tulee ylöspäin. Paina peukaloilla pullan päältä taikinan pohjaan asti, jotta pulla saa korvapuustin muodon. 

Kohota pullia liinan alla noin 30 min. Voitele sen jälkeen pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225- asteisen uunin keskiosassa 10-15 min. 


Cinnamon rolls


From a basic bun dough you can make multiple variations, such as small buns, twist buns, buns with a butter center, and cinnamon rolls. This time I decided to make cinnamon rolls according to the recipe in the Pieni pullakirja (Small bun book) edited by Marja Malinen. The recipe makes around 30 cinnamon rolls.


5 dl milk

(1 egg)

2 dl sugar

1-2 table spoons cardamom

1 ½ tea spoons salt

50 grams fresh yeast or 2 bags (á 11g) dry yeast

13-15 dl wheat flour

200 grams soft or melted margarine or butter



The filling (approx measurements):

100 grams soft butter or margarine

1 dl sugar

3 table spoons cinnamon



If you are using fresh yeast the milk should be heated luke warm, and if you are using dry yeast the milk should be warmer and feel considerably warm to the touch. Mix the yeast to the milk and add the egg, sugar, cardamom and salt.


Start adding the flour to the mixture by whisking with vigor. When the dough starts feeling too thick to use a whisk, it’s best to start kneading the dough with your hands while adding flour carefully as you go. If the dough is too hard, then the buns will be dry, hence the carefulness with the flour. When approaching the end of the kneading add the soft or melted and cooled margarine or butter to the dough. Cover the dough with a cloth and let rise in a warm place until double in size.



If you happen to be allergic to milk, or plan to serve the lovely buns to someone who is, you can use water or apple juice instead of milk, and use oil or margarine instead of butter. If the allergy is to eggs, you can leave the egg out of the dough completely and brush the buns with, for example, melted butter.



Divide the dough into two pieces. Roll the pieces into about 0,5 cm thick rectangular sheets. Spread the sheets with butter (or margarine), cinnamon and sugar. Roll the sheet starting with the wider side into a tight roll. Turn the seam side to be on the bottom of the roll. Cut the rolls in diagonal pieces (the pieces should resemble a triangle), the other side should be half as wide as the other side (the other side around 2 cm and the other around 4 cm). Place the pieces so that the narrow side is facing upwards. Push with your thumbs on the top until your thumbs almost touch the bottom, so that the bun gets the traditional shape of a Finnish cinnamon roll.



Let the buns rise under a cloth for about 30 min. After raising them brush the buns with egg and decorate with pearl sugar (coarse sugar). Bake in the middle of the oven, in 225°C for 10-15 min.

torstai 11. heinäkuuta 2013

Suklaafondue


Suklaafondue on hauska tapa viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Suklaaseen voi dipata lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. 

Näyttävin tapa nauttia suklaafonduesta on suklaaputous, mutta tunnelmallista on myös sulattaa suklaata kotona tuikkukynttilällä fondue-padassa. 

Suklaafonduen resepti on yksinkertainen. Tarvitset vain 200g (yksi suklaalevy) suklaata, suklaa voi olla tummaa-, vaaleaa- tai maitosuklaata ja 1-2 dl kuohukermaa.

Lämmitä kerma paksupohjaisessa kattilassa hitaasti kiehumispisteeseen. Paloittele suklaa paloiksi esim. fondue-pataan ja kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle. Suklaan sulatessa sekoita seos tasaiseksi. Pidä halutessasi lämpimänä tuikkukynttilän avulla. Voit maustaa suklaan esim. ripauksella chiliä,  liköörillä tai rommilla (1-2 tl). Laita esille dipattavaa esim. vaahtokarkkeja, mansikoita, viinirypäleitä ja ananasta.

Chocolate fondue

Chocolate fondue is a fun way to spend time with friends and family. You can dip almost anything in chocolate, only your imagination and the sky are the limits.

The most showy way to enjoy a chocolate fondue is setting up a chocolate fondue. More atmospheric might be to melt chocolate in a fondue pot at home with the help of a tealight.

The recipe for chocolate fondue is super simple. All you need is 200 grams (one bar) of chocolate, which can be dark, white or milky, and 1-2 dl of double cream.

Warm the cream in a thick based pan slowly until boiling point. Cut the chocolate in to pieces, for instance, straight in to the fondue pot, and pour the hot cream on top of the chocolate pieces. As the chocolate melts, stir the mixture until smooth. Keep the mixture warm on top of a tealight, if you wish. You can also season the chocolate with a hint of chili, your favorite liquor or with rum (1-2 tea spoons). Set the table with an array of choices to dip, for instance, with marshmallows, strawberries, grapes and pineapple.